Costumul traditional – Maramures

Se stie faptul ca Romania este o tara a contrastelor, atat prin traditii, obiceiuri, dar si multe alte aspecte ce tin de portul popular si cantece specifice fiecarei zone in parte.

Va invitam sa facem o prima oprire in zona Maramuresului, mai exact pe Valea Izei.

O zona incarcata de istorie, o zona in care traditiile inca se pastreaza cu sfintenie, iar localncii poarta cu mandrie constumul national.

O zona atat de linistita incat te lasi cu greu dus spre alte zari, atat de calda si primitoare de parca vesnicia s-a nascut acolo.

La “zile mari”, cu mic cu mare, satenii ies gatiti in haine de sarbatoare, mergand la biserica alaturi de cei dragi.

Putini stiu insa ce semnifica cu adevarat costumul popular din zona Maramuresului, dar si din ce se compune.

Ei bine, costumul femeiesc este alcatuit din mai multe piese, cum ar fi camesa, zadiile, opincile, panzatura si guba.

Camesile ce apartin costumului popular femeiesc au rascroiala patrata in jurul gatului, manecile incretite la umar si terminate in jurul coatelor cu un volan. Motivele ornamentale sunt dispuse in jurul gatului, pe umeri si pe volanul manecilor incretite. In anotimpul cald, se poarta camesile, iar pe deasupra se prind catrintele (cunoscute in aceasta zona drept zadii). Aceasta au culori dispuse orizontal, strindente, ficare zona avand o culoare specifica (portocaliu, rosu, albastru verde, galben) ce alterneaza, de obicei, cu negru.

costumulpopular
Componenta costumelor de vara din zona comunei Vadu Izei (sat. Valea Stejarului)

Costumul este completat de cojocul din blana de miel, puternic colorat, iar in anotimpul rece (iarna), de guba (un fel de cojoc foarte gros, alb, tot din blana ovinelor). Pe cap se poarta panzatura, produsa industrial, colorata si imprimata. Legarea acesteia in fata este indicata la sarbatori, la biserica, fiind un semn de respect fata de cei mai in varsta si fata de Dumnezeu. Femile poarta panzatura nu numai la sarbatori, ci si in viata de zi cu zi.

La gat se poarta zgardan, un fel de colier realizat din bilute mici, colorate.

In picioare, se poarta opinci.

 

Costumul copiilor este identic cu cel al adultilor.

Costumul barbatesc  de vara este destul de simplu, confectionat din materiale lejere. Camesa de tip mai nou este mai lunga decat cea de model mai vechi, este larga si cu maneca incretita din umar si pana jos. Gatiile sunt albe, simple si incretite in talie.

 

Cureaua (braul) este confectionata din piele si se poarta in talie, peste camesa.  Grosimea acesteia indica si nivelul material al celui care o poarta (cu, cat cureaua este mai groasa, cu atat barbatul provine dintr-o familie mai avuta).

Cojocul este confectional din blana de miel si este ornamentat cu broderie din lana, ciucuri colorati si aplicatii de piele. Palaria este confectionata din pasla sau paie, iar iarna se poarta cusma. Pe timpul verii se poarta un clop, ornamentat cu bilute mici, multicolore.

De aemenea, barbatii poarta si traista, tesuta din lana si puternic colorata.

Maramuresul a stiut mereu cum sa se faca remarcat, fie prin frumusetea locurilor, ospitalitatea oamenilor sau traditiile deosebite, fiind mereu o emblema a Romaniei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s