Fata cu vioara

girl-music-vintage-violin-favim-com-490951Are 1,50, e blonda si rade. Nu stiu cum o cheama. Stau la o masa, intr-un restaurant si o urmaresc cu atentie. Pare ca asteapta pe cineva. Cara o vioara si un dosar cu partituri. Zambeste, rade si se joaca pe bordura. Un suflet de copil. E o placere sa o privesti. Din cand in cand mai ia geanta cu vioara, o pune pe iarba, apoi isi da seama ca o poate murdari. O ridica, o curata pe spate, o aseaza din nou pe asfalt si danseaza in jurul ei. Are grija de ea ca de propriul copil. Nu inceteaza sa zambeasca. E fericita privind cutia magica in care se afla instrumentul.

E ingrijita, are tenesi noi si haine curate. Totusi, e imbracata cam subtire pentru vremea de afara. E ceva, dincolo de acel chip zambaret si tenesii noi, care imi da impresia ca nu este totul numai lapte si miere. Privirea ei ascunde neajunsuri. Toate golurile sunt insa umplute de pasiunea pentru muzica. Ii place sa cante. Se poate citi asta foarte clar.

O privesc cu atentie si zambesc. Imi aduce aminte de un alt copil talentat, astazi adult. Stiu ca in spatele unei piese interpretate perfect se ascund zeci de ore de studiu, ca pentru a ajunge sus e nevoie de multe sacrificii. Pentru un copil, aceste praguri sunt prsarate cu multe lacrimi si regrete. Regretul faptului ca toata copilaria si-a petrecut-o invatand, ca ziua de scoala nu avea patru ore, ci opt. Sacrificiile unor parinti iubitori, care i-au pus vioara in brate, l-au trimis de mic la cei mai buni profesori si nu s-au uitat la bani atunci cand venea vorba de performanta sa. E realizarea unui copil care a mers cate 10 km dus-intors, in fiecare zi, pentru a-si urma visul. Indiferent de anotimp sau stare. El a fost acolo si a luptat pentru ceea ce iubea.

Asemenea lui, aceasta fetita va reusi. Simt asta. In 10-15 ani va fi recunoscatoare tuturor pentru ca au impins-o catre o astfel de cariera. La un moment dat, muzica va fi singura meserie pe care o va cunoaste. E ambitioasa, iar cei ambitiosi reusesc mereu.

O privesc din nou si zambesc. Se apropie de sosea. Un taxi opreste, iar soferul, ce pare a fi tatal ei, dupa incantarea de pe chipurile lor, o saruta pe frunte la urcare. Pare un om simplu, modest, ceea ce imi intareste convingerea ca fetita nu va primi totul de-a gata.

Taxiul pleaca imediat, iar eu il urmaresc in zare, gandindu-ma la viitorul fetei cu vioara.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s